معرفی ۱۳ علت زرد شدن دندان از علل قابل پیشگیری تا علل غیر قابل اجتناب


تابه‌حال به آینه نگاه کرده‌اید و فکر کرده‌اید که علت زرد شدن دندان شما چیست؟ بسیاری از ما این مشکل را داریم و با آن درگیریم. ازآنجاکه زرد شدن و تغییر رنگ دندان‌ها می‌تواند به‌تدریج اتفاق بیفتد، به‌راحتی می‌توان از آن چشم‌پوشی کرد. بااین‌حال خوشبختانه زردی دندان‌ها نشانه یک بیماری جدی نیست و اگرچه ممکن است ناامیدکننده و ازبین‌برنده اعتمادبه‌نفس باشد چرا که شما یکی از مهم‌ترین فاکتورهای زیبایی چهره‌تان، یعنی لبخند سفید و روشن را از دست می‌دهید، اما می‌توانید آن را پس بگیرید.

برای بررسی علت زردی دندان هایتان و دریافت درمان موثر باید به متخصص دندانپزشک مراجعه کنید. در پنل می‌توانید به راحتی اقدام به دریافت نوبت حضوری و تلفنی از بهترین دندانپزشکان سراسر ایران کنید. برای شروع، باید بدانید که چه چیزی باعث زردی دندان ها می‌شود و چگونه می‌توانید از قرارگرفتن در معرض آنها اجتناب کنید یا آن را محدود کنید؛ بنابراین بیایید علت زرد شدن دندان ها را بشناسیم.

علت زرد شدن دندان ها چیست؟

تغییر رنگ دندان زمانی است که رنگ دندان‌های شما تغییر می‌کند و دیگر آن‌طور که باید سفید و روشن به نظر نمی‌رسند. این تغییر رنگ می‌تواند شامل تیره شدن دندان ها، زردی یا حتی لکه‌دار شدنشان باشد. دلایل زرد شدن دندان ها می‌تواند بیرونی باشد؛ یعنی یک عامل یا فاکتور بیرونی علت زردشدن دندان هاست، یا این که علت زرد شدن دندان های شما ممکن است ذاتی و درونی باشد به این معنی که توسط چیزی در داخل دهان و دندان یا حتی بدن این تغییر رنگ ایجاد شده است.

متن انگلیسی:
Tooth discoloration refers to the staining or darkening of your teeth. You can develop discolored teeth for a number of reasons. Some causes are unavoidable — like aging, trauma or disease. Other causes are preventable — like smoking and poor oral hygiene
ترجمه متن:
تغییر رنگ دندان به لکه‌دار شدن یا تیره شدن دندان‌های شما اشاره دارد. به دلایل مختلفی ممکن است دندان‌های شما تغییر رنگ پیدا کنند. برخی از علل اجتناب‌ناپذیر هستند – مانند پیری، تروما یا بیماری. علل دیگر قابل‌پیشگیری هستند – مانند سیگار کشیدن و بهداشت نامناسب دهان.

my.clevelandclinic

نوشیدن چای و قهوه  زیاد باعث زرد شدن دندان ها می‌شود.
نوشیدن چای و قهوه زیاد باعث زرد شدن دندان ها می‌شود.

۱. جرم گرفتن دندان ها

جرم گرفتن دندان‌ها می‌تواند اولین علت زرد شدن دندان های شما باشد. به دنبال بهداشت ضعیف دهان و دندان لکه‌ها به پلاک دندان‌ها می‌چسبند. اگر این پلاک‌ها را با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم پاک نکنید، احتمال تغییر رنگ در دندان‌ها بیشتر می‌شود و به‌مرور جرم ایجاد شده علت زردی دندان خواهد بود. با انجام مراحل جرم گیری دندان می‌توان این مشکل را برطرف کرد.

۲. رژیم غذایی و غذاهای رنگی

رژیم غذایی شما و موادی که می‌خورید نیز می‌تواند علت زردشدن دندان باشد. غذاهای رنگی مانند توت‌ها یا سس سویا و همچنین مصرف برخی از غذاها مانند برخی از سبزیجات و میوه‌ها از جمله سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی، سس پاستا، ادویه کاری و غیره می‌توانند رنگ دندان‌ها را تغییر دهند.

این ترکیبات حاوی رنگ‌دانه‌هایی هستند که به مینای دندان می‌چسبند و سطح آن را لکه‌دار می‌کنند. حتی یک سالاد سالم با سس سرکه بالزامیک می‌تواند رنگ نامناسبی روی دندان‌های شما بگذارد و از جمله دلایل زرد شدن دندان ها باشد.

۳. مصرف برخی از نوشیدنی ها

نوشیدنی‌هایی که می‌خورید می‌تواند دلیل زرد شدن دندان های شما باشد. نوشیدنی‌های رنگ‌دار مانند قهوه، چای، کولا، نوشیدنی‌های الکلی و غیره هر یک می‌توانند روی دندان‌ها لکه‌هایی را ایجاد کرده و به‌مرور عامل تغییر رنگ دندان‌ها باشد. البته منظور این نیست که اصلاً نباید این نوشیدنی‌ها را مصرف کرد. اما اولاً بهتر است در مصرف آنها زیاده‌روی نکنید و دوم این که حتماً بهداشت دندان‌ها را بعد از مصرف رعایت کنید.

۴. نازک شدن مینای دندان

از دیگر دلایل زرد شدن دندان‌ها می‌توان به نازک‌تر شدن مینای دندان اشاره کرد. زمانی که مینای دندان نازک است و عاج زیرین آن نمایان می‌شود، دندان‌ها زرد به نظر می‌رسند. عاج ماده‌ای به رنگ زرد متمایل به قهوه‌ای در داخل دندان‌های شما زیر مینای دندان است و اغلب مسئول زردی است که هنگام نگاه‌کردن در آینه مشاهده می‌کنید.

مینای دندان ضخیم عاج را می‌پوشاند. علاوه بر این زمانی که مینای دندان در اثر جویدن و قرار گرفتن در معرض اسیدهای غذا و نوشیدنی از بین می‌رود، در نهایت با افزایش سن، دندان‌ها زرد می‌شوند. بیشتر دندان‌ها با نازک شدن این مینا با افزایش سن زرد می‌شوند، اما برخی از آنها وقتی با لکه‌های غذایی ماندگار مخلوط می‌شوند، سایه‌ای مایل به خاکستری به خود می‌گیرند.

می‌خوای بدونی علت زردی دندون‌هات چیه؟

همین الان نوبت بگیر.

۵. آسیب دیدن و ضربه خوردن به دندان

آسیب و ضربه‌ای که به دندان‌های شما وارد می‌شود نیز ممکن است علت زرد شدن دندان باشد. به‌عنوان‌مثال آسیب ناشی از زمین‌خوردن می‌تواند تشکیل مینای دندان در کودکان را مختل کند. تروما همچنین می‌تواند باعث تغییر رنگ دندان‌های بالغ شود. در کل زمین خوردن، تصادف اتومبیل و آسیب‌های ورزشی می‌تواند باعث ضربه‌ای شود که منجر به تغییر رنگ دندان و زرد شدن آن می‌شود.

۶. دندان قروچه یا براکسیسم

دندان قروچه عادت ناخودآگاهی است که برخی افراد هنگام استرس دارند، به‌خصوص در هنگام خواب. همچنین به‌عنوان براکسیسم نیز شناخته می‌شود. دلیل دندان قروچه هر چه باشد برای مینای دندان بسیار مضر است و آن را تا حد ترک‌خوردگی و زردی ضعیف می‌کند. در نتیجه می‌توان دندان قروچه را نیز علت زرد شدن دندان ها در نظر گرفت.

۷. افزایش سن

افزایش سن و سالخوردگی از عوامل اجتناب‌ناپذیر زرد شدن دندان‌ها هستند. با افزایش سن لایه خارجی مینای دندان از بین می‌رود و رنگ طبیعی عاج را آشکار می‌کند. به‌این‌ترتیب پیری نیز از جمله علل زرد شدن دندان‌هاست که تقریباً نمی‌توان از آن اجتناب کرد.

متن انگلیسی:
Your teeth can also start yellowing as a natural part of the aging process. This happens as the strong, white protective coating on teeth, known as enamel, fades over time because of everyday wear and tear on your teeth
ترجمه متن:
دندان‌های شما همچنین می‌توانند به‌عنوان بخشی طبیعی از روند پیری شروع به زرد شدن کنند. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که پوشش محافظ قوی و سفید روی دندان‌ها که به نام مینای دندان شناخته می‌شود، به‌مرورزمان به دلیل ساییدگی روزمره روی دندان‌ها محو می‌شود.

listerine-me

۸. ژنتیک

ژنتیک به‌تنهایی یکی از فاکتورهای اصلی تغییر رنگ دندان‌هاست و می‌توان آن را علت زرد شدن دندان نیز در نظر گرفت. رنگ طبیعی دندان، روشنایی و شفافیت دندان در افراد مختلف متفاوت است. گاهی اوقات تغییر رنگ دندان‌ها در یکی از والدین دیده می‌شود. اگر دندان‌های یکی از والدینتان زرد است، احتمالاً دندان‌های شما هم رنگ مشابهی دارد.

۹. مصرف داروهای خاص مانند آنتی بیوتیک ها

فاکتور مهم دیگری که می‌توان آن را از دلایل زرد شدن دندان در نظر گرفت مصرف برخی از داروها خصوصاً آنتی‌بیوتیک‌هاست. آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند تتراسایکلین، داکسی‌سایکلین و غیره می‌توانند عامل تغییر رنگ دندان‌ها باشند. آنتی‌هیستامین‌ها مانند بنادریل و داروهای ضد روان‌پریشی یا داروهای فشارخون بالا نیز از دیگر علل زرد شدن دندان ها محسوب می‌شوند.

نیکوتین موجود در سیگار و دخانیات باعث زرد شدن دندان ها می‌شود.
نیکوتین موجود در سیگار و دخانیات باعث زرد شدن دندان ها می‌شود.

۱۰. سیگار کشیدن

نیکوتین ناشی از سیگار کشیدن فقط اعتیاد ناسالم ایجاد نمی‌کند. لکه‌های سطحی مایل به زرد یا قهوه‌ای نیز روی دندان‌های شما باقی می‌گذارد. تحقیقات نشان می‌دهد که تغییر رنگ دندان در میان افرادی که سیگار می‌کشند در مقایسه با افرادی که سیگار نمی‌کشند، شایع‌تر است. در نتیجه سیگار و سایر دخانیات یکی از اصلی‌ترین علل زرد شدن دندان ها هستند.

۱۱. مصرف زیاد فلوراید

در مقادیر مناسب، فلوراید یک راه عالی برای محافظت از دندان‌های شما در برابر پوسیدگی است. بااین‌حال، افرادی که در دوران کودکی سطوح بالایی از فلوراید مصرف می‌کنند ممکن است به فلوئوروزیس مبتلا شوند – وضعیتی که منجر به ایجاد لکه‌های سفید، زرد یا قهوه‌ای روی مینای دندان خواهد شد. آب فلوراید، خمیردندان فلوراید و قرص‌ها و درمان‌های فلوراید تجویز شده بزرگ‌ترین منابع فلوراید هستند.

۱۲. ارتودنسی دندان

علت زرد شدن دندان ها می‌تواند برخی از درمان‌های دندانپزشکی مانند ارتودنسی دندان یا پر کردن دندان‌ها باشد. مواد دندانپزشکی مانند ترمیم‌های آمالگام حاوی سولفید نقره گاهی عامل مهم تغییر رنگ دندان ها هستند.

۱۳. ابتلا به بیماری های خاص

یکی از علل کمتر شایع تغییر رنگ دندان می‌تواند بیماری‌هایی باشد که مینای دندان را تحت تاثیر قرار می‌دهد یا درمان یک بیماری مانند شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی که برای درمان سرطان استفاده می‌شود. در این حالت تغییر رنگ بیشتر به رنگ قهوه‌ای است. علاوه بر این می‌توان برخی از بیماری‌های خاص مانند بیماری‌های کبدی، بیماری سلیاک، کمبود کلسیم، اختلالات خوردن و بیماری‌های متابولیک را نیز دلیل زرد شدن دندان ها در نظر گرفت.

در جدول زیر می‌توانید علل قابل پیشگیری و غیرقابل اجتناب زردی دندان را ببینید.

دلایل قابل پیشگیری زردی دندان دلایل غیرقابل اجتناب زردی دندان
ارتودنسی دندان ابتلا به بیماری های خاص
مصرف زیاد فلوراید ژنتیک
سیگار کشیدن افزایش سن
مصرف داروهای خاص مانند آنتی بیوتیک ها دندان قروچه
آسیب دیدن و ضربه خوردن به دندان
جرم گرفتن دندان ها
ژیم غذایی و غذاهای رنگی
مصرف برخی از نوشیدنی ها
علل اصلی زرد شدن دندان

علل زرد شدن دندان مصنوعی

بسیاری از فاکتورهایی که علت زرد شدن دندان‌های طبیعی هستند می‌توانند علت زردشدن دندان مصنوعی نیز باشند. خصوصاً مصرف مواد غذایی رنگی و نوشیدنی‌هایی مانند چای و قهوه از جمله مهم‌ترین دلایل زردی دندان های مصنوعی محسوب می‌شوند، چرا که جنس این دندان‌ها به‌سرعت رنگ‌دانه‌های غذا را جذب می‌کند.

علت زرد شدن بین دندان کامپوزیت

کامپوزیت دندان چیست؟ کامپوزیت‌های دندانی حتی از مینای طبیعی دندان نیز متخلخل‌ترند و بیشتر در معرض تغییر رنگ و زرد شدن هستند. بیمارانی که زیاد نوشیدنی‌های الکلی، قهوه یا چای می‌نوشند و همچنین افراد سیگاری بیشتر مستعد ایجاد لکه روی کامپوزیت‌ها هستند.

علاوه بر این عدم رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از دریافت روکش‌های کامپوزیت نیز علت زرد شدن دندان های دارای روکش است. مورد مهم دیگر جنس کامپوزیت‌ها و متریال به کار رفته در آنهاست که به نوبه خود می‌تواند موجب زردی بین دندان‌های کامپوزیتی شود.

علت زرد شدن دندان بعد از عصب کشی

بعد از درمان ریشه و عصب کشی (عصب کشی دندان چیست؟) نیز ممکن است شاهد تغییر رنگ دندان ها خصوصاً زرد شدنشان باشیم. معمولاً به دلیل موادی که برای پر کردن دندان استفاده می‌شود و تجزیه هموگلوبین، دندان‌ها بعد از درمان ریشه تغییر رنگ می‌دهند. در نتیجه با وجودی که عصب کشی و درمان ریشه یک راه‌حل دندانپزشکی است، اما خود می‌تواند علت زرد شدن دندان‌ها نیز باشد.

علت زردی دندان کودکان

در کودکان چند فاکتور اصلی می‌تواند عامل زرد شدن دندان های آنها باشد. یکی از علل زرد شدن دندان ها در کودکان مصرف تتراسایکلین یا داکسی‌سایکلین در دوران کودکی است. کودکانی که در سن زیر ۸ سال این داروها را مصرف کرده‌اند ممکن است در بزرگسالی با زردی دندان‌ها مواجه شوند. همچنین اگر مادر در نیمه دوم بارداری این آنتی‌بیوتیک‌ها را مصرف کرده باشد، احتمال زردی دندان‌ها زیاد است.

دندان فرزندت به این زودی زرد شده و نمی‌دونی علت چیه؟ مشاوره بگیر.

علت زردی دندان نوجوانان

علت زرد شدن دندان‌های نوجوانان می‌تواند شامل تمامی موارد ذکرشده در بالا باشد. اما به‌صورت خاص مصرف زیاد نوشیدنی‌ها و غذاهای رنگی، عدم رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان و مصرف دخانیات از مهم‌ترین دلایل زرد شدن دندان های نوجوانان است.

علت زردی دندان نیش چیست؟

دندان نیش جزء دندان‌هایی است که معمولاً زودتر از سایر دندان‌ها تغییر رنگ یافته و زرد می‌شود. دندان‌های نیش بیشتر با مواد غذایی در تماس‌اند و بیشتر در معرض فرسایش و پوسیدگی هستند. در نتیجه احتمالاً عاج این دندان‌ها زودتر از بین می‌رود و همین علت زرد شدن دندان نیش است. علاوه بر این فاکتور ژن و افزایش سن نیز می‌تواند از جمله دلایل زرد شدن دندان نیش باشد.

علت زرد شدن دندان در طب سنتی

در طب سنتی علاوه بر رژیم غذایی و عادات و سبک زندگی، مزاج افراد را نیز با تغییر رنگ دندان‌ها مرتبط می‌دانند. علت زرد شدن دندان در طب سنتی بیشتر به مزاج صفراوی ربط داده شده و این علم معتقد است که افرادی با مزاج صفراوی بیشتر در معرض زردی دندان ها هستند. یکی از بهترین راهکارها برای این مورد زدن روغن گل رز شیرین به دندان‌ها قبل از خواب است.

مزاج صفراوی باعث زردی دندان می‌شود.
مزاج صفراوی باعث زردی دندان می‌شود که می‌توان از طریق راهکارهای طب سنتی از آن پیشگیری کرد.

چگونه زردی دندان را از بین ببریم؟

چگونه دندان هایمان را مثل برف سفید کنیم؟ بسته به این که علت زرد شدن دندان ها چیست و این که آیا این لکه‌ها علت زمینه‌ای دارند یا اینکه آیا لکه‌ها بر لایه‌های خارجی یا داخلی دندان‌های شما تأثیر می‌گذارند، از درمان‌های متفاوتی برای تغییر رنگ دندان استفاده می‌کنند. سفید کردن دندان ها با روش‌های خانگی یا بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشک، بایندینگ دندان و لمینت دندانی از جمله روش‌هایی است که می‌توان برای درمان زردی دندان‌ها از آنها استفاده کرد.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

تغییر رنگ دندان ها و زرد شدنشان یکی از مشکلات رایج دندانپزشکی است. عوامل بیرونی و ذاتی می‌تواند عامل این زردی باشد. برخی از علل زرد شدن دندان ها غیرقابل اجتناب‌اند مانند افزایش سن یا ژنتیک. بااین‌حال می‌توان با کنترل برخی از فاکتورها و دریافت بهترین درمان‌ها دندان های زرد را با دندان های سفید و روشن جایگزین کرد.

اگر دندان های شما زرد شده است و با هیچ روش خانگی این مشکل برطرف نمی‌شود، حتما به متخصص دندانپزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم انجام شود. شما می‌توانید از طریق سایت با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین دکتر دندانپزشک وجود دارد.

مراقب سلامتی شماست!



منبع