سکسکه جنین در رحم چه نشانه ای دارد؟


آیا سکسکه جنین خطرناک است؟ چگونه آن را متوقف کنیم؟ بارداری دوره‌ای است که در آن تغییرات مداومی هم برای شما و هم برای جنین در حال رشدتان اتفاق می‌افتد. اما علاوه‌بر لگدزدن جنین، ممکن است متوجه شوید که شکمتان احساس متفاوتی دارد و جنین به سکسکه افتاده است. آیا به‌نظرتان این طبیعی است؟ در اینجا به هر آنچه که باید در مورد سکسکه کردن جنین بدانید اشاره کرده‌ایم.
در این مطلب توضیح می‌دهیم که علت این اتفاق چیست؟ از چه زمانی ممکن است سکسکه را در شکم احساس کنید؟ در چه شرایطی این اتفاق نیاز به معاینه توسط پزشک دارد و علائم آن چیست؟

سکسکه جنین در بارداری چیست؟

به طور ساده، سکسکه جنین در رحم مادر اغلب ناشی از حرکات کوچکی است که دیافراگم جنین هنگام شروع تمرین نفس‌کشیدن تولید می‌کند. زمانی که جنین نفس می‌کشد، مایع آمنیوتیک وارد ریه‌های او می‌شود و سبب انقباض دیافراگم درحال‌رشد او می‌شود. در نتیجه جنین در رحم مادر به سکسکه می‌افتد.

فرزند شما قبل از به‌دنیاآمدن، مراحل مهمی را طی می‌کند که هر کدام از این مراحل او را برای زنده‌ماندن در دنیای واقعی آماده‌تر می‌کنند.

احتمالاً در هفته هجدهم بارداری الی هفته بیستم بارداری متوجه حرکات جنین شوید. این زمانی است که حرکات قابل‌تشخیص جنین درون رحم (که در علم پزشکی به آن‌ها quickening گفته می‌شود) اغلب برای اولین‌بار تجربه می‌شوند.

مادران ممکن است در بارداری‌های بعدی quickening را زودتر احساس کنند. برای برخی دیگر، بسته به عواملی نظیر وزن و موقعیت جفت، ممکن است شروع این حرکات کمی بیشتر طول بکشد.

علائم سکسکه جنین در رحم مادر انقباضات ریتمیک و پی در پی است
علائم سکسکه جنین در رحم مادر انقباضات ریتمیک و پی‌درپی است

علائم سکسکه جنین در رحم مادر

زمانی که جنین سکسکه می‌کند شکم مادر حرکت می‌کند. این حرکات همچون انقباضات ریتمیک هستند و ممکن است احساسی همچون اسپاسم عضلانی را برای مادر تداعی کنند.

سکسکه جنین در شکم مادر چگونه احساس می‌شود؟

به نقل از thebump سکسکه جنین در شکم مادر شامل یک سری حرکات سریع و تکراری است که کاملاً می‌توانید حس کنید که از سمت جنین آمده‌اند. در ابتدا ممکن است فکر کنید که این یک ضربه ملایم است، اما بعدازاین که بارها و بارها پشت‌سرهم تکرار شد می‌فهمید که چیز دیگری است.

اگر دقت کنید، متوجه می‌شوید که ریتم سکسکه جنین شبیه سکسکه‌های بزرگسالان است. در بزرگسالان هم سکسکه در اثر حرکات دیافراگم ایجاد می‌شود. البته در بزرگسالان، علت این سکسکه‌ها به‌جای مایع آمنیوتیک، ورود مقدار زیادی هوا به داخل است.

طبق اظهارات Anne Brown، مدیر بخش پزشکی خدمات سلامت زنان در بیمارستان Inova Loudoun در لیسبورگ، ویرجینیا:

زمانی که سه‌ماهه سوم بارداری شروع می‌شود اکثر زنان سکسکه جنین را حس می‌کنند. البته می‌توانید آنها را در سه‌ماهه اول، زمانی که دیافراگم جنین درحال‌رشد است نیز در سونوگرافی مشاهده کنید.

در چه صورت لازم است برای سکسکه جنین به دکتر مراجعه کنیم؟

درصورتی‌که در خصوص سکسکه جنین هر گونه سوالی دارید می‌توانید با دکتر زنان تماس بگیرید یا به‌صورت حضوری مراجعه کنید و نگرانی‌تان را در میان بگذارید. مشاوره با دکتر زنان در به شما حس اطمینان می‌دهد که علائمتان طبیعی هستند و خطری شما و فرزندتان را تهدید نمی‌کند.

سکسکه جنین یکی از عوارض بارداری کاملاً رایج و طبیعی است و بسیاری از زنان آن را تجربه می‌کنند. اما بهتر است به هرگونه حرکات جدیدی که جنین انجام می‌دهد توجه کنید و درخصوص آن مطالعه کنید تا به حفظ سلامت فرزندتان کمک کنید.

اگر در دوران بارداری به طور مکرر و مداوم سکسکه جنین را حس کردید، به‌طوری‌که در کارهای روزانه‌تان تداخل ایجاد کرد و باعث نگرانی شد، حتماً باید به دکتر مامایی مراجعه کنید.

تعداد سکسکه جنین

ازآنجایی‌که هر بارداری‌ای منحصربه‌فرد است، هیچ قانون واحدی در مورد این‌که سکسکه جنین هر چند وقت بار باید اتفاق بیفتد و تعداد آن چقدر باید باشد وجود ندارد. بر اساس گفته Shar La Porte، یک پرستار مامایی در Midwifery Care NYC در بروکلین، نیویورک، سکسکه‌های جنین اغلب به‌صورت رندوم و تصادفی اتفاق می‌افتند و ممکن است مادر باردار چندین بار در روز آن‌ها را حس کند.

بااین‌حال، به نظر می‌رسد که برخی از جنین‌ها زیاد سکسکه نمی‌کنند، و این نیز طبیعی است، البته تا زمانی که حرکات دیگری را در شکمتان حس کنید. به‌خاطر داشته باشید که اگر روزانه شمارش لگد جنین را انجام می‌دهید (تعداد دفعات حرکت جنین در هر روز در یک‌زمان و ساعت مشخص را ثبت می‌کنید)، نباید سکسکه را به‌عنوان بخشی از آمار حرکتی‌تان حساب کنید.

سکسکه نکردن جنین دلیل بر تکامل نیافتن دستگاه تنفسی او نیست.
سکسکه نکردن جنین دلیل بر تکامل نیافتن دستگاه تنفسی او نیست.

علت سکسکه جنین

برخلاف کودکان و بزرگسالان، غذاخوردن با سرعت بالا باعث به سکسکه افتادن جنین نمی‌شود. بلکه سکسکه یک عارضه‌جانبی است که جنین می‌خواهد تمام کارهای جدیدی که می‌تواند انجام دهد را امتحان کند.

زمانی که جنین در رحم مادر سکسکه می‌کند، یعنی چندین مرحله از پروسه رشد را طی می‌کند ‌و سکسکه نشانه‌ای است مبنی بر این‌که جنین تنها چند ماه با مسیر ورود به جهان بزرگ فاصله دارد. در اینجا به علل سکسکه جنین در بارداری اشاره کرده‌ایم:

زمانی که جنین در رحم مادر سکسکه می‌کند، یعنی چندین مرحله از پروسه رشد را طی می‌کند.

۱. رشد سیستم تنفسی جنین

جنین در این دوره توانایی دم و بازدم مایع آمنیوتیک (و در نتیجه سکسکه‌کردن) را به دست می‌آورد که این علامت خوب نشان می‌دهد که دیافراگم او به‌درستی درحال‌رشد است.

۲. رفلکس های جنین

جنین علاوه‌بر تمرین نفس‌کشیدن، فعالیت‌هایی نظیر مکیدن، مکیدن شست و خمیازه‌کشیدن را نیز تمرین می‌کند، زیرا زمانی که به دنیا بیاید، باید همه آن‌ها را انجام دهد. Shar La Porte می‌گوید که همه این فعالیت‌ها می‌توانند منجربه سکسکه جنین شوند.

سکسکه جنین کاملا طبیعی بوده و هیچ خطری ندارد.
سکسکه جنین کاملا طبیعی بوده و هیچ خطری ندارد.

راه‌های متوقف کردن سکسکه افتادن جنین

اگر سکسکه‌کردن جنین باعث شده که اذیت شوید، می‌توانید این نکات را برای متوقف کردن سکسکه جنین امتحان کنید:

  • به سمت چپ دراز بکشید و در همین حالت کمی استراحت کنید.
  • از بالش برای کم‌کردن فشار وارده روی ستون فقرات استفاده کنید.
  • بهتر است یک رژیم غذایی متنوع و مغذی داشته باشید.
  • به ورزش‌کردن در حد متوسط ادامه دهید، البته تا زمانی که انجام ورزش ایمن باشد و سبب فشارآوردن بیش از حد به بدن نشود.
  • با نوشیدن آب زیاد هیدراته بمانید.
  • یک برنامه خواب منظم داشته باشید و در صورت لزوم در طول روز چرت بزنید.

آیا سکسکه جنین نگران‌کننده است؟

در بیشتر موارد، سکسکه جنین یک رفلکس طبیعی است که یک مرحله عادی از بارداری است. به همین خاطر معمولاً دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.

اگر سکسکه جنین تا هفته‌های آخر بارداری ادامه دارد، باید با دکتر زنان و زایمان یا دکتر مامایی مشورت کنید. شما می‌توانید از طریق سایت علاوه‌بر تعیین وقت حضوری از مشاوره تلفنی با متخصص زنان نیز استفاده کنید.

اگر از سکسکه کردن جنین در رحم اذیت می‌شوید می‌توان با راهکارهایی آن را متوقف کرد یا کاهش داد.
اگر از سکسکه کردن جنین در رحم اذیت می‌شوید می‌توان با راهکارهایی آن را متوقف کرد یا کاهش داد.

سوالات متداول شما

در ادامه تعدادی از سوالات پرتکرار شما در مورد سکسکه جنین در شکم را عنوان کرده و پاسخ آنها را ارائه داده‌ایم.

آیا سکسکه جنین خطرناک است؟

اگر چه سکسکه جنین گاهی می‌تواند باعث اذیت‌شدن مادر شود و ریلکس کردن یا حتی به خواب‌رفتن را برای فرد باردار دشوار کند؛ اما اغلب خطرناک نیست. همان‌طورکه گفته شد در صورت طولانی‌شدن یا تغییر در ریتم سکسکه باید به پزشک مراجعه کنید.

فرق سکسکه جنین و لگد زدن جنین چیست؟

سکسکه معمولاً یک ریتم منظم دارد و بارها و بارها در یک قسمت مشخص از شکم رخ می‌دهد و چند دقیقه طول می‌کشد. سکسکه همچون یک ضربه ناگهانی یا تپش‌دار است که ممکن است شکمتان را کمی تکان دهد.
لگدها معمولاً ریتمیک نیستند و در اطراف شکم اتفاق می‌افتند. هنگام لگدزدن ممکن است متوجه شوید که سر، دست، پا یا هر قسمتی از بدن جنین به درون شکمتان برخورد کرده است. گاهی اوقات لگدها به‌جای این که حالت ضربه سریع داشته باشد، شبیه حرکت چرخشی به نظر می‌رسند.

سکسکه جنین از چندم بارداری شروع می‌شود؟

به نقل از medicalnewstoday با نزدیک‌شدن به سه‌ماهه سوم بارداری، دیگر احتمالاً با حرکات ریتمیک جنین آشنا شده‌اید. همچنین در این زمان احتمالاً سکسکه‌های مکرر جنین را در رحم احساس می‌کنید که هر چه به موعد زایمان نزدیک‌تر می‌شوید این سکسکه‌ها کاهش می‌یابند.
اگر در سه تا چهار هفته باقیمانده به موعد زایمان سکسکه‌هایتان افزایش یافتند، با پزشکتان تماس بگیرید تا مطمئن شوید که مشکل از بندناف نیست.

سکسکه جنین چقدر طول می‌کشد؟

الگوی سکسکه‌کردن از هر جنینی به جنین دیگر متفاوت است. در برخی از جنین‌ها این سکسکه‌ها بین ۵ الی ۱۰ دقیقه طول می‌کشند.

آیا سکسکه جنین یکی از نشانه های زایمان است؟

خیر سکسکه جنین نشان‌دهنده زایمان نیست و با نزدیک‌شدن به موعد زایمان سکسکه جنین کمتر می‌شود.

آیا سکسکه جنینی که بیش از ۲۰ دقیقه طول بکشد طبیعی است؟

اگر چه سکسکه‌های جنین می‌توانند باعث پرت‌شدن حواس و عدم توانایی برای تمرکز شوند، اما دردناک نیستند و اپیزودهای سکسکه نباید بیش از ۱۵ دقیقه طول بکشند. درصورتی‌که سکسکه بیش از این زمان طول کشید حتماً به پزشک مراجعه کنید.

آیا سکسکه جنین نشانه تکامل سیستم عصبی است؟

باتوجه‌به اظهارات Brandi Ring، متخصص زنان و زایمان در Mile High OB-GYN در دنور (Denver)، «سکسکه کردن جنین در واقع نشان‌دهنده فعال‌شدن عصبی است که دیافراگم را کنترل می‌کند. این سکسکه‌ها نشان می‌دهند که مغز و نخاع سالم هستند و کار خود را به‌درستی انجام می‌دهند.»
بر اساس گفته‌های Ring، به‌عبارت‌دیگر سکسکه جنین به این معناست که جنین از نظر عصبی به‌اندازه کافی رشد کرده که بتواند خارج از رحم زنده بماند که این قطعاً خبر خوبی است.

نتیجه‌گیری و راهنمای مراجعه به پزشک

سکسکه جنین یکی از تجربه‌های بارداری است که خیلی از مادران به علت عدم آشنایی با آن دچار واهمه می‌شوند. اما باید گفت که این یک علامت کاملاً طبیعی است.

اگر بعد از هفته ۲۸ بارداری تغییر ناگهانی در روند سکسکه کردن جنین تجربه کردید (به‌عنوان‌مثال، اگر سکسکه قوی‌تر شد یا بیشتر از حد معمول طول کشید)، بهتر است با یک دکتر زنان صحبت کنید. دکتر زنان می‌تواند وضعیتتان را بررسی کند و به شما بگوید که آیا مشکلی وجود دارد یا خیر. پزشک همچنین می‌تواند به شما کمک کند که نگرانی‌هایتان را برطرف کنید. در پنل می‌توانید اقدام به دریافت نوبت حضوری و تلفنی از دکتر زنان و ماما کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روند رشد جنین باید با متخصص زنان یا دکتر مامایی مشورت کنید. شما می‌توانید از طریق سایت علاوه‌بر تعیین وقت حضوری از مشاوره تلفنی با دکتر زنان نیز استفاده کنید.

مراقب سلامتی شماست!

منابع: utswmed, healthline



منبع