محصولات تراریخته و تغذیه – دکتر رضا اطمینانانی


محصولات تراریخته و تغذیه ای

در جهان امروز ، تأمین غذا برای افزایش جمعیت بسیار مهم است. این در کشورهای توسعه یافته نگران کننده نیست. زیرا تقریباً همه مردم به غذای کافی و سالم دسترسی دارند. اما در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته ، 70 درصد درآمد معمولاً صرف غذاهایی می شود که نیازهای همه ریزمغذی ها را برآورده نمی کند.

در کشورهای در حال توسعه ، پدیده گرسنگی پنهان برای کودکان و مادران وجود دارد. این پدیده زمانی اتفاق می افتد که غذای مصرفی از کفایت لازم تغذیه ای برخوردار نباشد. به عنوان مثال ، کمبود آهن در کودکان بر رشد جسمانی و توانایی یادگیری آنها در سن مدرسه تأثیر می گذارد و توانایی آنها را برای انجام وظایف بدنی در بزرگسالان کاهش می دهد. غذاهای اصلی در چنین کشورهایی دارای مواد معدنی و ویتامین کمی هستند و هزینه پرورش غذاهایی مانند گوشت ، ماهی و سبزیجات زیاد است.

از سوی دیگر ، تولید غذا نیاز به زمین کشاورزی دارد. در حالی که میزان زمین های کشاورزی محدود است. در چنین شرایطی ، ظهور بیوتکنولوژی و تولید محصولات تراریخته و اصلاح شده در تغذیه یا اصلاح ژنتیکی ، روشی مفید و کارآمد برای تولید محصولات کشاورزی است. با توجه به تقاضای روزافزون برای غذا و محدودیت زمین های کشاورزی ، گونه های پرمحصول و پربازده مورد نیاز است. اصلاح ژنتیکی پیشرفت جدیدی است که امکان شناسایی ، جداسازی ، رونویسی و درج ژن ها را در سایر گیاهان ممکن ساخته است. ژن ها روزانه با جهش های طبیعی تغییر می کنند و گونه های جدید بیولوژیکی ایجاد می شوند. اصلاح ژنتیکی امکان انتقال ژن ها را بین گونه ها فراهم می کند.

بیوتکنولوژی

بیوتکنولوژی قیمت مواد غذایی را کاهش داده و آنها را سالم می کند ، روشی جدید و قدرتمند برای بهبود تولید و تولید محصولات زراعی ، کاهش استفاده از حشره کش ها ، حفظ سلامت کشاورزان و کاهش هزینه های کشاورزی و در نهایت تغییر در انتقال ژن ها است. میزان ریز مغذی ها و فراهمی زیستی آنها در غذا بهبود می یابد.

یکی دیگر از مزایای این علم افزایش میزان ویتامین ها و مواد معدنی و کاهش ترکیبات حساسیت زای طبیعی در غذا است. بهبود مواد مغذی و فراهمی زیستی ویتامین ها و مواد مغذی در غذاهای اصلی از طریق بیوتکنولوژی و غنی سازی در کشورهای در حال توسعه یکی از راه های کاهش کمبودهای تغذیه ای است.

سه استراتژی مهم در این زمینه وجود دارد:

1- کاهش میزان ترکیبات ضد تغذیه ای موجود در غذاها که مانع از تأمین و جذب مواد مغذی و ویتامین ها می شود.

2- افزایش میزان مواد مغذی و ترکیباتی که باعث فراهمی زیستی و جذب مواد معدنی و ویتامین ها می شوند.

3- افزایش میزان مواد معدنی و ویتامین ها.

کاهش ترکیبات ضد تغذیه: راهکارهایی برای کاهش ترکیبات ضد تغذیه ای ، مانند اسید فیتیک ، که به فلزات غلات متصل شده و از جذب آنها جلوگیری می کند. راهی برای افزایش منابع معدنی غذای مصرفی. فیتین شکل اصلی ذخیره فسفر در اکثر دانه ها و دانه ها و یک ترکیب مهم برای جوانه زنی و رشد دانه است. به همین دلیل ، حذف این ترکیب از دانه ها امکان پذیر نیست. بنابراین ، دانشمندان مقدار فسفر موجود در دانه ها را از طریق اصلاح ژنتیکی افزایش داده و اسید فیتیک را کاهش داده اند ، بنابراین اسید فیتیک را کاهش داده و در نتیجه جذب مواد معدنی را بدون تأثیر بر فیزیولوژی گیاهان افزایش می دهند.

ترکیباتی را افزایش دهید که جذب مواد مغذی را بهبود می بخشد:

اسیدهای آمینه مانند سیستئین جذب آهن و روی را افزایش می دهند. با این حال ، مقدار آنها در غذاهای اصلی ، مانند غلات ، کوچکتر از گروه گوشت است و افزایش کمی در مقدار آن ، جذب این مواد معدنی را بهبود می بخشد. از آنجا که این ترکیبات اجزای اصلی گیاه هستند ، افزایش جزئی مقدار آنها بر فیزیولوژی این گیاهان تأثیری نخواهد گذاشت. از طریق دستکاری ژنتیکی ، علاوه بر افزایش میزان آمینو اسیدها و پروتئین ها ، می توان جذب مواد معدنی مانند آهن و روی را نیز افزایش داد. در این راستا تحقیقات زیادی برای افزایش ریز مغذی های برنج روی این محصول انجام شده است که نیروی غالب اکثر مردم کشورهای در حال توسعه است.

یکی از این موارد رشد آهن در برنج است. فریتین پروتئینی است که آهن را در گیاهان ، حیوانات و باکتری ها ذخیره می کند. توالی ژن فریتین در گیاهانی مانند سویا ، نخود و ذرت تعیین شده است. فریتین در درمان کم خونی مثر است. از طرف دیگر ، جذب فریتین گیاهی 50 درصد جذب فریتین حیوانی است. اما آهن سویا فراهمی زیستی زیادی دارد و به خوبی جذب می شود. به همین دلیل است که دانشمندان توالی ژن پروتئین سویا را به برنج وارد کرده اند. بنابراین ، برنج تولید شد که جذب آهن بالایی داشت. آنها همچنین ویتامین A را از طریق انتقال ژنتیکی گونه های برنج تولید کردند ، زیرا آندوسپرم برنج به طور معمول فاقد این ویتامین است. بنابراین ، برنج تولید شد که هم جذب آهن و هم ویتامین A بالایی دارد.

جمعیت های فقیر

برای افراد فقیر ، غذاهای اصلی اولین انتخاب غذایی هستند و 40 تا 55 درصد آهن دریافتی را تأمین می کنند. اگر کالایی 50 درصد از آهن مورد نیاز خود را تامین کند (به عنوان مثال برنج در بنگلادش) ، دو برابر شدن مقدار آهن در برنج باعث افزایش 50 درصدی آهن و افزایش 50 درصدی مصرف آهن در برنج غنی شده بیولوژیکی خواهد شد.

3 درصد از کم خونی ها در زنان رخ می دهد. تاثیر مکمل آهن در کاهش کم خونی 3 برابر برنج اصلاح شده ژنتیکی نشان داده شده است ، اما 100 برابر بیشتر از هزینه برنج اصلاح شده ژنتیکی هزینه دارد. بنابراین ، تولید محصولات تراریخته و تغذیه ای سودآور است و اثرات مفید طولانی مدت دارد.

ماده فعال غیر مغذی:

ترکیبات زیادی در گیاهان وجود دارد که نقش تغذیه ای مشخصی ندارند ، اما اثرات مفیدی بر سلامتی دارند. مانند فیتواسترول ها که کلسترول خون را کاهش می دهند. به همین دلیل ، مقدار آن در دانه های روغنی با تغییرات ژنتیکی افزایش یافته است.

سایر مزایای بیوتکنولوژی:

از طریق بیوتکنولوژی ، می توان محصولاتی از غلات ، میوه ها و سبزیجات تولید کرد که ماندگاری بیشتری نسبت به سایر محصولات اصلاح نشده دارند. همچنین می تواند برای بهبود طعم ، بافت و طعم برخی از محصولات استفاده شود.

از دیگر مزایای بیوتکنولوژی می توان به کاهش ترکیبات حساسیت زا و ضد تغذیه اشاره کرد. اصلی ترین آلرژن های غذایی پروتئین ها هستند و راه کاهش حساسیت زایی این است که بیوسنتز این پروتئین ها متوقف شود. راه دیگر برای تغییر ساختار پروتئین ایجاد واکنشهای ایمنی نامطلوب است. این کار به منظور کاهش حساسیت زایی بادام زمینی ، برنج و گوجه فرنگی انجام شد. ترکیبات سمی مانند سولانین سیب زمینی نیز با معرفی ژن مخمر اینورتاز به سیب زمینی کاهش یافته است. نمونه هایی از محصولات تولید شده با این فناوری عبارتند از روغن کلزا و روغن پنبه دانه با اسید استئاریک بالا ، روغن سویا با اسید اولئیک بالا ، تولید برنج با پروتئین بالا و روغن سویا امگا 3.

نتیجه:

با استفاده از فناوری انتقال و اصلاح ژن ، می توان غذاهای خاص ، غنی شده و پرمصرف تولید کرد که در حل مشکلات تغذیه ای دنیای امروز بسیار ارزشمند هستند. فقدان چنین محصولاتی در کشور ما قابل توجه است و تحقیقات در این زمینه راه حل بسیاری از مشکلات تغذیه ای کشور است.

لازم به ذکر است که هنوز چند نفر در جهان نگران تغییرات ژنتیکی این محصولات هستند و من معتقدم که علاوه بر همه اثرات مثبت درک شده ، تغییرات و عوارض جانبی در محصولات ایجاد شده است که نشان داده می شود اثرات آنها بعدا


دکتر رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


دکتر رضا اطمینانانی می تواند با ارائه روشهای اساسی در تغذیه و میزان و نحوه غذا خوردن ، نقش مهمی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانانی ، متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان کلیک کنید.


مطالب پیشنهادی:

منابع غذایی آنتی اکسیدان ها

رابطه بین تغذیه و خلق و خو

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات

چربی مناسب برای حفظ سلامت شما



دیدگاهتان را بنویسید