غذاهای دودی پرخطر – متخصص تغذیه از اصفهان


غذاهای دودی ؛ خوشمزه ، اما خطرناک

خطر استفاده از 50 گرم سوسیس دودی معادل مصرف یک پاکت سیگار یا 4 روز تنفس هوای آلوده شهری است! در این بخش از وب سایت متخصص تغذیه اصفهان ، دکتر شما خطر سیگار کشیدن غذا را دارید.

سیگار کشیدن فرآیندی است که شامل پختن ، چشیدن و نگهداری طولانی مدت غذا است. در این فرایند ، غذا در معرض دود قرار می گیرد (معمولاً دود ناشی از چوب سوخته است). در سیگار کشیدن داغ ، غذا به مدت چند ساعت در معرض دود قرار می گیرد ، به طوری که غذاهای خام مانند گوشت یا ماهی در این فرآیند کاملاً پخته می شوند. در سیگار کشیدن سرد ، مواد غذایی به مدت طولانی ، گاهی اوقات تا چند روز در معرض دود قرار می گیرند تا به مدت طولانی نگهداری شوند یا طعم دار شوند. این روش معمولاً برای گوشت یا ماهی استفاده می شود ، اما گاهی پنیر ، سبزیجات و میوه های مختلف نیز به این شکل دود می شوند ، گاهی مواد معطر به سوخت مورد استفاده برای دود غذا اضافه می شود.

سیگار کشیدن در نقاط مختلف جهان

در چین از مخلوط برنج خام ، شکر و چای برای دود چای استفاده می شود. این مواد زیر تابه قرار می گیرند و سپس گوشت یا غذاهای دیگر را داخل تابه می ریزند و غذا را کمی دود می کنند. در حالی که غذا دودی است ، عطر مخلوط برنج و چای را می گیرد.

در اروپا ، از چوب بلوط به طور سنتی برای دود گوشت و ماهی استفاده می شود ، اما امروزه چوب بلوط اغلب برای دود کردن غذا استفاده می شود.

در آمریکای شمالی ، علاوه بر بلوط و گردو ، از گردو نیز استفاده می شود. البته گاهی از چوب درختان میوه مانند گیلاس یا آلو نیز برای سیگار کشیدن استفاده می شود.

در قدیم ، در مزارع کشورهای غربی ساختمان خاصی به نام خانه دود وجود داشت. در این قسمت انواع مختلف گوشت دودی می شد و سپس این گوشت ها ذخیره می شد.

امروزه در روشهای مدرن و صنعتی از دود مایع استفاده می شود که از تقطیر ، تصفیه و غلظت دود معمولی بدست می آید که عوارض جانبی کمتری دارد.

خطرات غذاهای دودی خطرناک

فرآیند سیگار کشیدن از رشد باکتری ها جلوگیری می کند و تجزیه چربی های موجود در محصول را کند می کند ، اما از طرف دیگر ، تاکنون صدها ترکیب سمی در دود شناسایی شده است که برای سلامتی انسان مضر است و در برخی موارد سرطان زا بودن آنها بوده است. ثابت شده این است.

برخی از مواد موجود در دود مشابه ترکیبات سمی موجود در دود سیگار است. این ترکیبات می توانند با تحریک دستگاه گوارش به شدت بر سلامت انسان تأثیر بگذارند و خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مانند سرطان معده و روده بزرگ را افزایش دهند. جالب است بدانید خطر استفاده از 50 گرم سوسیس دودی معادل مصرف یک بسته سیگار یا 4 روز تنفس هوای آلوده در شهر است.

سیگار کشیدن کنترل نشده باعث ایجاد ترکیبات هیدروکربنی حلقوی مانند آنتراسن می شود که سمی و سرطان زا هستند و وارد محصول دودی می شوند. این مشکل در محصولاتی که به طور سنتی خارج از نظارت بهداشتی تولید می شوند بسیار زیاد است.

علاوه بر این ، مونوکسید کربن موجود در سوخت چوب با هموگلوبین و میوگلوبین موجود در خون موجود در محصول ترکیب شده و رنگ خاصی از محصولات دودی را تشکیل می دهد. مونوکسید کربن میزان میکروب های هوازی را در محصول نهایی کاهش می دهد و اکسیداسیون چربی ها را کند می کند. از طرف دیگر ، مونوکسید کربن با تحریک میکروب های تولید کننده هیستامین و افزایش واکنش های آلرژیک یا آلرژیک در مصرف کننده ، میزان هیستامین موجود در محصول را افزایش می دهد.


بیشتر بدانید: آسیب قند را بررسی کنید


فرآیند دود باعث ایجاد ترکیبات پراکسید در سطح محصولات گوشتی می شود که به نوبه خود خطر سرطان زایی این محصول را افزایش می دهد. سیگار کشیدن گوشت و ماهی نیز احتمال فعالیت لیستریا مونوسیتوژنز را در محصول افزایش می دهد. این باکتری یکی از عوامل مسمومیت غذایی است و می تواند علائم شدیدی را در نوزادان ، سالمندان و سایر افراد آسیب پذیر ایجاد کند.

علاوه بر خطرات ذکر شده در بسیاری از موارد ، مواد اولیه گوشت برای سیگار کشیدن استفاده می شود. آنها حاوی آلاینده ها و ترکیبات اولیه ناشی از فساد مواد غذایی هستند. با توجه به این واقعیت که در فرآیند سیگار کشیدن ، طعم غذا تغییر می کند ، تشخیص خرابی اولیه غذا دشوار است و این ویژگی زمینه را برای سود و تقلب در غذا فراهم می کند.

در بین محصولات دودی ، سوسیس و کالباس به دلیل مصرف نادرست در جامعه بیشترین تهدید را برای سلامت مصرف کنندگان به همراه دارند. آنچه مسلم است این است که چنین محصولاتی حاوی نیترات بیشتری (که در بدن به احتمال زیاد به نیتروزامین تبدیل می شود) بیش از سوسیس معمولی است. مصرف چنین محصولاتی خطر ابتلا به سرطان معده و روده بزرگ را افزایش می دهد. سرطان معده در اروپای شرقی و ایسلند ، جایی که چنین محصولاتی به طور گسترده مصرف می شود ، بسیار گسترده است. تحقیقات نشان داده است که خطر ابتلا به انواع بیماری ها از طریق مصرف محصولات دودی با بیماری هایی که در اثر مصرف بیش از حد چربی اشباع ایجاد می شود ، یکسان است.

توصیه

1- اگر دوست دارید گوشت دودی یا نمک شور بخورید ، فقط گاهی اوقات و به مقدار کم از آنها استفاده کنید. زیرا این محصولات به تدریج اثرات نامطلوبی بر بدن می گذارند. تا جایی که امکان دارد یکبار یا به مدت طولانی از مصرف آنها خودداری کنید.

2 – هنگام سیگار کشیدن محصولات مانند ماهی ، گوشت ، سوسیس و کالباس ، از مقدار زیادی نمک استفاده کنید. بنابراین ، مصرف این محصولات برای افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه نمی شود.

افراد مبتلا به سردردهای میگرنی نیز باید از خوردن گوشت دودی خودداری کنند. از آنجا که این غذاها حاوی تیرامین هستند ، این نوع سردردها را تشدید می کنند.


دکتر رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


دکتر رضا اطمینانانی با ارائه روشهای اساسی در تغذیه و کمیت و نحوه غذا خوردن می تواند نقش مهمی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانانی ، متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان کلیک کنید.


مطالب پیشنهادی:

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات

چربی مناسب برای حفظ سلامت شما

محصولات تراریخته و تغذیه ای

آسیب قندها را بررسی کنید



دیدگاهتان را بنویسید